firewallpazari_white_footer

İhtiyaç duyduğunuz ağ güvenlik ekipmanlarının seçimi konusunda kararsız kaldıysanız, aşağıdaki formu doldurarak bize ulaşın. Satış destek ekibimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.



    FORGOT YOUR DETAILS?

    2 Yıl Log Tutmak Zorunlu! – 5651 No’lu Yasa ve Yükümlülüklerimiz

    by / Çarşamba, 15 Ocak 2014 / KategoriLog ve Raporlama

    2-yil-log-tutmak-zorunlu

    5651 sayılı Kanunun ilgili maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre Internet yer sağlayıcıları yani sunucu barındırma, kiralama, ve hosting hizmeti veren firmalar 6 ay log tutmak zorundadır.
    Yönetmeliğin 16. Maddesinin 1 c bendinde aşağıdaki ifade yer alıyor.
    “Yer sağlayıcı trafik bilgisini altı ay saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini (hash) zaman damgası ile birlikte saklamak ve gizliliğini temin etmekle yükümlüdür.”
    Yani yer sağlayıcıların log tutması yeterli değildir. Yukarıda belirtilen bilgileri içerecek şekilde log tutmaları gerekiyor. Fortinet ürünleri kullanan yer sağlayıcılar yasaya uygun loglamayı observx ürünleriyle yapabilirler.
    Yönetmelik kimleri kapsıyor?
    Bu yönetmelik, 5651 nolu yasanın 2. maddesine göre;
    • İçerik Sağlayıcılar İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişileri,   (web sitesi yapanlar, haber siteleri, online gazeteler, ajanslar vb. internete veri yükleyen, web sitesi yapan kişileri ve firmalar),
    • Erişim  Sağlayıcılar : “Kullanıcılarına internet ortamına erişim sağlayan her türlü gerçek ve tüzel kişi (Internete erişme hizmeti veren tüm kurumlar, operatörler, servis sağlayıcılar vb.)
    • Yer Sağlayıcılar : Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan ya da işleten gerçek ya da tüzel kişi yi ifade ediyor. (Sunucu bulundurma, kiralama, web sitesi barındırma hizmeti veren tüm kişi ya da kurumlar),
    • Toplu Kullanım Sağlayıcılar : Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan,  (Internet cafeler, hotspot hizmeti sunanlar avm vb. yerler ile bir ağa sahip olan tüm işyerleri)
    gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

    Yükümlülüklerimiz ve cezalar neler?
    Yasanın 3. maddesi sorumlulukları düzenlemektedir.
    İçerik Sağlayıcının yükümlülükleri :
    • Sağladığı içerikten sorumludur,
    • içerik içinde verdiği bağlantıdaki içerikten sorumlu değildir. Ancak verdiği bağlantıdaki içeriği benimsediği ve kullanıcıların verdiği bağlantıya ulaşmasını amaçladığı belli ise genel hükümlere göre sorumludur.
    Yer sağlayıcının yükümlülükleri:
    • Yer sağladığı yani barındırdığı içerikten sorumlu değildir, ancak içeriğin kaldırılma başvurusunu 2 gün içinde yerine getirmek ve konuyla ilgili cevabı yayınlamakla sorumludur.
    • Kaldırma başvurusunu yerine getirmezse reddetmiş sayılır, başvuruyu yapan kişi yerel sulh ceza mahkemesine başvurur. Sulh Ceza Hakiminin kaldırma kararı vermesi ve bunu yer sağlayıcıya tebliğinden sonra 2 gün içinde içerik kaldırılır ve cevap yayınlanır.
    • Sulh ceza hakiminin kararına Ceza mahkemesinde itiraza gidilebilir.
    • Sulh Ceza Hakiminin kararını yerine getirmeyen sorumlu kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (İçerik ya da yer sağlayıcı tüzel kişi ise bu hüküm yayın sorumlusuna uygulanır. )
    • Yer sağlayıcı trafik bilgisini altı ay uygun formatta saklamakla sorumludur.
    Erişim Sağlayıcının Yükümlülükleri :
    • Erişim sağlayıcı, kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir.
    • Hukuka aykırı içeriği teknik imkanlar ölçüsünde engellemekle,
    • Faaliyetine son vermeden 3 ay önce kuruma bildirmekle,
    • Trafik bilgisini 1 yıl uygun formatta saklamakla yükümlüdür.
    • Engelleme talebini yerine getirmeyen ve faaliyetinin sona ereceğini haber vermeyen erişim sağlayıcıya 10bin ile 50bin TL arasında ceza uygulanır.
    Toplu Kullanım Sağlayıcıların Yükümlülükleri:
    • Ticari amaçlı toplu kullanım sağlayıcıları (internet cafe gibi) mülki amirden izin belgesi almak zorundadır. (yerine getirmeyenlere 3bin ile 15bin TL arasında ceza uygulanır)
    • Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almakla yükümlüdür.
    Erişimin engellenmesi hangi tür içeriklerden dolayı istenebilir detaylı öğrenmek için kanunun 8 maddesini incelemenizde yarar var.
    Not:
    5651 nolu yasa TBMM sitesinden incelenebilir link : http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5651.html
    5651 nolu yasayla ilgili yönetmelik Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Sitesinden incelenebilir link : https://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/yonetmelik1.html

    TOP